Bergamot

Bergamot

Citrus Bergamot, ako som si všimla, v našich končinách nie je ešte až tak zabehnutý. Ale minimálne čajíčkari, ktorý na Earl Grey nedajú dopustiť, by ho mali poznať.

Bergamotová silica sa získava z plodov stromu Citrónovníka bergamotového. Jeho vôňa je síce citrusová, ale nie okukaná ako trebárs citrón. Veľmi často sa používa v parfumoch, aj v inej kozmetike. Z jej mnohých účinkov spomeniem aspoň tie, na pokožku – je antiseptický, pokožku ukľudňuje, hojí rany, je super proti ekzémom, akné, harmonizuje mastnú pleť (reguluje tvorbu mazu), dokonca sa používa aj v domácich repelentoch, pretože jeho vôňa vonia nám, ale nie hmyzu :)

Bergamot

Pri Bergamote si treba dať pozor na jednu vec. Jeho pôsobenie na pokožke môže spôsobiť fotosenzibilitu, ak sa vystavíte priamemu slnečnému žiareniu hneď po jeho použití, môžu sa na koži objaviť fľaky. Bergamot sa používa pre túto vlastnosť do krémov, ktoré majú zabezpečiť zhnednutie pokožky. Zhnednutie je fajn, ale fľaky už nie, tak dávajte pozor :)

Ak sa ma chcete čokoľvek spýtať, napíšte mi SEM.